De weg naar binnen…

IMG_3081

Het volgen van de kringloop van het jaar is mijn ingangetje naar mijn innerlijke wereld; mijn kern.
Dit klinkt voor sommigen misschien zweverig, geitenwollensokkerig, linksgedraaid en vaag. Voor mij niet. Het volgen van de kringloop van het jaar geeft mij houvast en zorgt ervoor dat ik niet opgeslokt word door het jachtige, snelle en materialistische bestaan.
Ik vind het bij tijd en wijle knap lastig om mijn eigen innerlijke stemmetje nog te horen boven al het lawaai uit.

IMG_3093

Ik heb nogal de neiging om rekening te houden met alles en iedereen.
Hoe harder het buiten waait en stormt, hoe meer ik de behoefte voel om net als de natuur naar binnen te keren.
Letterlijk naar binnen keren door het in huis gezellig te maken, kaarsjes aan, minder buitenshuis doen, lekker op de bank met een kleedje en een haakwerkje.
Figuurlijk naar binnen keren door soms even stil te zijn en te voelen. Ruimte scheppen in mijn hoofd. Even afstand te nemen van sommige dingen. Zelfs van al het nieuws dat elke dag over ons heen gegooid wordt. Even géén mening hebben over “belangrijke” zaken is heel lekker en bevrijdend. Ik word er, naar mate ik ouder word, steeds beter in om dit te doen zonder schuldgevoel. Aan de buitenkant kan “het naar binnen keren” gezien worden als desinteresse voor de mensen en de wereld om me heen. Dat is het niet. Zelfbescherming heet dat.

IMG_3120

Ik heb het ,zeker in de herfst, nodig om ruimte in mezelf te maken, te leren omgaan met de “najaarsstormen”, mijn eigen creativiteit weer te voelen, blij te worden met mezelf en mijn energievoorraad weer aan te vullen.

IMG_3126

Ik tel mijn eikels en mijn zegeningen…

IMG_3137

…om tot de conclusie te komen dat ik alles heb wat mijn hartje begeerd en dat het leven eigenlijk best heel V U R R U K K U L L U K is als je alle ruis weglaat.

IMG_3147

Of om met de woorden van mijn oma te spreken: “Ik ben blij dat ik geboren ben!”

12 gedachten over “De weg naar binnen…

 1. Sandra

  Heel mooie foto’s en mooi omschreven. Naar binnen keren, soms van een afstandje de dingen bekijken, het geeft rust en zorgt dat we energie vasthouden om ook de donkere wintermaanden door te komen.
  Ik doe mee, met kaarsjes, thee en een breiwerk.

  Reageren
 2. todayjoday

  Je hebt het mooi verwoord waardoor het zweverig lijkt maar dat is het niet hoor!
  Ik ben ook heel erg op mezelf misschien niet te merken op mijn blog maar toch is het zo.
  Ik woon in een klein dorp waar niet veel te doen is. In de winkel waar ik werk kan ik mijn “ei” (raar woord hahaha) kwijt en op mijn blog ook.
  Soms gaat het echt nergens over maar het is gewoon heerlijk om te doen en dat geeft mij rust.
  Leuke laarsjes heb je aan. Oh,…die lopen zo heerlijk !

  Reageren
 3. Wilma

  Wauw, wat mooi in woord en beeld. Prachtige foto’s. Ik zal je woorden meenemen. Soms is het zo moeilijk om niet mee te doen met de vluchtigheid van de mensen. Maar inderdaad, het in huis gezellig maken en gewoon even niets doen, maar gewoon tevreden zijn met wat er is kan zo belangrijk zijn.

  p.s. gave laarzen 🙂

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *