Kerst stermandjes vouwen ~tutorial met foto’s

Een grote knutselaar ben ik niet maar ik zocht iets leuks voor op de kersttafel. Iets simpels. Ik vond in een retro knutselboek (Groot knutselboek van Ursula Barff uit 1986) hele leuke kerstmandjes/bakjes gevouwen van papier.
Het duurde even voordat ik de slag van het vouwen te pakken had (de eerste probeersels leken meer op Kerstpropjes) maar uiteindelijk bleek het toch heel simpel te zijn.
Hoe leuk staan deze mandjes op de gedekte kersttafel? Met chocolaatjes, koekjes,nootjes of snoepjes voor de kinderen. Of wat dacht je van ieder een eigen mandje op het bord met een briefje-met-kerstgedachte erin?
Ik maakte de mandjes van vouwblaadjes waarvan de twee zijden verschillend zijn. Ik hou van kleur op de kersttafel maar je kunt de mandjes natuurlijk ook van (dik) goud of zilver papier vouwen. Be creative!

IMG_1006

IMG_0996

IMG_0998

Omdat het een hele simpele kerst DIY is, heb ik een tutorial mét foto’s gemaakt voor jullie.

Desktop6

Materiaal:

-Tekenpapier/folie waarvan de 2 zijden gekleurd zijn (formaat 20×20)
-Eventueel zelfklevende sterretjes, glitters of andere dingen om je mandje te pimpen

Werkwijze: (Tekst hieronder, foto’s hierboven)

1. Vouw het blaadje dubbel door twee tegenover elkaar liggende zijden op elkaar te leggen. Klap het blaadje weer open. Doe hetzelfde met de andere zijden. Vouw dan een driehoek door twee tegenover elkaar liggende hoeken op elkaar te leggen. Klap het blaadje op en doe hetzelfde met de andere hoeken. Je moet dus telkens het blaadje openvouwen voordat je de volgende vouw maakt. Ga telkens met je nagel over de vouw.

2.
IMG_0988

Leg het blaadje voor je, met de binnenkanten van de vouwen naar onderen. Neem punt A en punt C en breng ze omhoog en naar het midden. Leg ze dan naast elkaar op punt B. Duw tot slot punt D ook op punt B, dus bovenop punten A en C.
Dit stukje vond ik het lastigste maar na een paar keer proberen bleek het eigenlijk heel simpel. Als je dit stapje het gedaan heb je een vierkantje en ziet het eruit als de foto nr 2.

3. Draai je vierkant een kwartslag. Je hebt nu een ruit voor je. Vouw de bovenste flapjes links en rechts naar de middenlijn, zoals op de foto.

4. Draai het werk ondersteboven. Het gevouwen gedeelte ligt op tafel. En vouw nu ook de twee onderste flapjes naar de middenlijn. Je werkje ziet er nu uit als een vliegertje (zie foto 4)

5. Til één van de driehoeken die nu rechts en links van de middenlijn zijn ontstaan eerst omhoog en duw hem dan open en plat omlaag. Kijk maar op foto 5. Doe hetzelfde met de drie andere driehoeken. Je krijgt dan een soort puntzakjes.

6. Vouw nu de buitenste helften van deze puntzakjes naar achteren en naar binnen. Je krijgt dan een vorm die dezelfde omtrek heeft als de vorm op foto 4.

7. Vouw de bovenste punt vooraan zoveel mogelijk naar omlaag en doe hetzelfde met de bovenste punt aan de achterzijde, maar vouw ze ieder naar hun eigen zijde. Je houdt dan twee opstaande punten over.

8. Steek je vinger nu in het midden van het mandje en vouw de twee overgebleven punten ook omlaag, net als de andere twee. Trek dan het mandje voorzichtig open en duw de bodem langzaam plat. Dat gaat makkelijker als je het mandje op tafel zet. De vorm van het mandje is nu klaar. Je kunt hem nu eventueel versieren met glitters en sterretjes.

Veel vouw-en-knutselplezier dit weekend!

2 gedachten over “Kerst stermandjes vouwen ~tutorial met foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *