Jaarfeesten?….laat maar

jaar

Eigenlijk ben ik al die anti-zwarte-Pieten-mensen dankbaar. Dankbaar dat ze eeuwenoude Nederlansche tradities ter discussie stellen en het ook nog voor elkaar krijgen dat ze uiteindelijk verdwijnen. Of in ieder geval ervoor zorgen dat we voortaan Sinterklaas vieren met een bijsmaak. Dat zal ons leren! Een beetje onbezorgd gaan zitten vieren!

Het zet me aan het denken. Ik ben een mensenmens en een zeer vredelievend persoon. Iedereen tevreden stellen is my middle name.
We leven met, inmiddels, 17 miljoen mensen hier in Nederland en om het een beetje gezellig te houden moeten we rekening met elkaar houden.

Daarom ben ik dan ook vóór het afschaffen van Kerst. Ten eerste moeten we alle dierenactivisten serieus nemen. Het kan anno 2014 echt niet meer dat je met droge ogen het verhaal vertelt over een ezeltje dat meer dan 100 kilometer achter elkaar liep, door de hete woestijn. Zielig!
En wat dachten jullie van Maria? Ja, ze was zwanger, dat klopt. Maar kom op hé, een klein stukje lopen gaat toch wel? Niet erg geémancipeerd hé Maria?
Als we Kerst afschaffen hoeven we ook geen aanslag meer te plegen op de natuur door het elk jaar kappen van dennenboompjes. Ik denk dat we daar de milleu-activisten heel blij mee maken.
Oud en Nieuw, ook zoiets. Wat vieren we eigenlijk? Dat het ene jaar afgelopen is en het volgende kan beginnen? Ik vind dat respectloos naar al die mensen die een rotjaar achter de rug hebben of nog gaan krijgen. Trouwens, die oliebollen schaffen we ook maar meteen af, uit medeleven voor al die mensen met een glutenallergie! Om maar te zwijgen over de trauma’s en verwondingen die mensen opliepen met vuurwerk.
We moeten meer rekening houden met elkaar. We zouden toch niet willen dat we een samenleving vormen waarin iedereen maar een beetje viert wat hij wil vieren?
Hemelvaart? Afschaffen uit goodwill voor mensen met hoogtevrees. Goede vrijdag? Weg ermee. Respectloos voor mensen met een depressie die een kutdag hebben. Witte donderdag? En de kleurenblinden dan? Sint Maarten? Wat dacht je van ál die zwervers en diabetici? Het kan niet meer. Oja, Vaderdag en moederdag. Weet je wel hoe die dagen voelen voor weesjes? Afschaffen! En voor al die mensen die het geluk in de liefde nooit zullen vinden vind ik Valentijsdag té pijnlijk.

Trouwens, al die seizoensgebonden feesten kunnen ook op de schop. Het klimaat verschuift langzaam. Alle feesten die „het begin van de Lente” aankondigen slaan straks nergens meer op. In Mei legt er geen vogel meer een ei. Ze kijken wel lekker uit! VEEL te koud. Paaseieren zoeken in een dik pak sneeuw is niet chill. En een konijn die eieren verstopt sloeg toch al nergens op. Elimineren!
Het oogstfeest eind Augustus? Vergeet het maar. Er valt nog niks te oogsten. Eind September is vroeg genoeg. Maarja, dan vieren we normaal gesproken Sint Michael; de tijd dat we eigenlijk kritisch naar onszelf zouden moeten kijken en daar lessen uit zouden moeten halen. Ik stel voor om dit uit respect voor alle egoïsten, narcisten, chagrijnen en negatievelingen van deze wereld, ook maar af te schaffen. Té confronterend!
Misschien moeten we zelfs de hele zomervakantie maar opdoeken om solidair te zijn met alle werkelozen. Zij hebben immers ook nooit vakantie en dat is niet eerlijk. En om deze groep nog meer tegemoet te komen skippen we de dag van de Arbeid ook maar.

Weetje wat? Dan houden we toch lekker alleen Carnaval over?! Maak je alle gemiste feesten en vieringen in een keer goed met comazuipen-met-een-verkleedpak aan en „eens lekker 3 dagen even helemaal jezelf zijn”. Heerlijk!
Alhoewel, dit feest kan ook leiden tot maatschappelijke discussies met al die boerenkielen, nonnenjurken en verpleegsterspakjes.

Laat maar….

18 gedachten over “Jaarfeesten?….laat maar

 1. Jeroen

  Een aansporing die ik van harte onderschrijf. Veel te veel medemensen worden nodeloos gekwetst door al die opgeklopte vrolijkheid en warmte. Zelf zou ik graag verjaardagen willen toevoegen aan het lijstje foute festiviteiten. Zeg nou zelf, is het niet tenhemelschreiend om zo hard geconfronteerd te worden met je sterfelijkheid en het verval der jaren? Er zijn psychiaters die een villa in Wassenaar overhouden aan patiënten met een ernstige abrahamfobie. Vreselijke taferelen, om maar te zwijgen van ongevraagde visite in een kring, met gebak op schoot en die eeuwige dronken oom Teunis die altijd blijft plakken tot tegen middernacht.

  Prima column, mevrouw Van Ede!

  Reageren
 2. Sanderijn

  Het wordt ook hoog tijd dat we stoppen met het elkaar begroeten met goede morgen/middag/avond. Al die mensen die helemaal geen goede morgen/middag/avond hebben, wat dacht je daarvan? Goed weekend, ook zoiets….. nee, beter maar alles in een keer afschaffen. Wat zal iedereen dan gelukkig zijn 😉

  Reageren
 3. Stans

  Pfffffff…..oké Barbara, jaarlijkse skivakantie dan ook maar meteen skippen eneh…als jij dan gewoon alle afgeschafte feestdagen gaat werken neem ik ze wel vrij haha.
  Voordeel is wel dat er nooit meer gepuzzeld hoeft te worden met het rooster rond al die dagen en dat scheelt een hoop werk

  Reageren
  1. Bas

   Ik lig echt dubbel hier om. Lekker dosis aan sarcasme had ik even nodig vandaag. Thanx! St. Patrick’s Day is ook racistisch. Alsof alle Ieren dronkelappen zijn die lallend over strad gaan in groene Leprechaun pakjes!

   Reageren
 4. Daan

  het is natuurlijk ook heel lastig om de nuance te {blijven} vinden in dot soort zaken… het is hier in elk geval niet gelukt, dacht ik zo…
  waarom mag dit niet ter discussie worden gesteld, waarom mag de Heilige Zwarte Piet, of wat dan ook wat ineens Een Prachtige Hollandse Traditie is, niet in twijfel worden getrokken?! als al die Hollander zich allemaal werkelijk prettig voelden over hun Hollands-zijn, zou die hele ‘discussie’ niet hoeven… waarom wordt men hier altijd zo agressief van? wordt alles uit zijn verband getrokken, of naar een overdreven conclusie gedreven, zoals hier?!

  Reageren
  1. Barbaramama Bericht auteur

   Ik kan alleen antwoord geven op je laatste vraag. Waarom ik het allemaal wat overdrijf? Nou, omdat dit mijn blog is en dat mijn manier van schrijven is. Met een knipoog, met wat sarcasme, met mijn humor. En ja, over humor valt te twisten 😉 Maar ik kan mezelf niet betrappen op agressie Daan.

   Reageren
 5. Todayjoday

  Jahahahahah,….,.. betrapt!!!!!! Je deed mee met Sint Maarten en je had het nog naar je zin ook! Kan nie hé! Vrolijke positieve groet van Jo!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *