BV gezin…of eenmanszaak?

Er wordt regelmatig neerbuigend gedaan over “Het huishouden doen” , zoals hier thuis wel wordt gezegd “Een beetje stoffen, een beetje zuigen…en de rest van de dag lekker koffiedrinken met je zus”.
Jaja, en WIE zorgt ervoor dat die koffie in huis is? En wanneer spreek ik af dat mijn zus komt koffiedrinken? Juist, als ik door weer en wind mijn kind op school breng, het contact onderhoudt met de juf, als me en passent nog wordt gevraagd of ik mee kan helpen als klasse-ouder met het kerstontbijt en een moeder me vraagt of haar kind ‘smiddags alsjeblieft met ons mee mag….
Als ik dan op mijn fiets stap, op weg naar huis…naar de hond die zit te wachten op een lange wandeling en zijn eten, roept mijn zusje :”Zal ik zo even een bakkie komen doen?”  Gezellig!
Thuis aangekomen eerst de hond “doen”, snel een wasje erin, de ontbijtboel opruimen, stoffen, stofzuigen…….”Tring”…mijn zusje. Als we koffie zitten te drinken belt Lief vanaf zijn werk en vraagt wat ik aan het doen ben…..;)
Het huishouden-en-ik  zijn nooit echt vrienden geweest.  Als je Rommelkont opzoekt in het woorden-boek dan staat er een foto van mij.  Zou het dan Karma zijn dat ik nu nét een man tref die niet tegen rommel kan? Elk huisje heeft zijn kruisje en Het Huishouden is ons kruis zeg maar….
In de afgelopen 4,5 jaar heb ik écht mijn houshoudelijke leven gebeterd. Mensen die mij goed kennen verbazen zich tegenwoordig écht over de orde en netheid in Huize Barbaramama. Ik heb ondervonden dat een béétje structuur écht geen zeer doet en dat een béétje opgeruimd huis rust brengt in je hoofd. Maar beter dan dat ik nu doe gaat het ‘m niet worden… This is the best i can do.
Omdat Het huishouden toch regelmatig een irritatiefactortje is hier, en ik nog steeds  het gevoel heb ernstig tekort te schieten hierin ben ik alles eens van een andere kant gaan bekijken. Wat IS “Het huishouden” eigenlijk? Als ik zeg dat ik een slechte huisvrouw ben, klopt dat dan wel?
Als ik het etiket “Slechte huisvrouw” of “Rommelkont” van mezelf afhaal, kom ik tot de conclusie dat er een héleboel kwaliteiten ónder die, veel te overbelichte, laag zitten.
Heb je even?….
Boodschappenmanager (ook wel: zorgendathetniemandaanietsontbreektmanager)
Keukenmanager
Goedesfeermanager
Stof-en-zuigmanager
Wasverzamel-was-droog-vouw-strijk-en-opruimmanager
Hondenuitlaat-en-eten-geef-manager
Vuilnismanager
Troostmanager
Opvoedmanager
Logistieke manager (Wie-Wat-Wanneer-Hoelaat en Waarom-manager)
Tijdsmanager
Vervoersmanager
Ziekemensenmanager
Vakantiemanager
Huiswerkmanager
Geldmanager
Socialecontactenmanager
And the list goes on and on and on…..

76 gedachten over “BV gezin…of eenmanszaak?

 1. Rinet

  Had over mij kunnen gaan..
  Ik heb nu alleen mn man zover dat hij niet meer kijkt naar wat ik NIET doe maar juist naar wat ik WEL doe. En als hem iets niet aanstaat hoeft ie niet te beginnen klagen want hij weet dat hij dan naar zijn hoofd geslingerd krijgt: “Als het je niet aanstaat pak je zelf de stofzuiger* maar”
  Ik ben er klaar mee… wij hebben gewoon een rommelhuisje… en als je dat vervelend vind dat kom je niet of kijk je er maar bij langs… Klinkt nu heel erg alsof ik n megasjacherijn ben maar ik ben juist erg blij en vrolijk hierdoor 😉

  *is zomaar een voorbeeld… kan vervangen worden door stofdoek of wat je maar wilt 😉

 2. Karin

  Zucht….ja, het huishouden. Ik probeer regelmatig te doen of het niet bestaat! En dan druk ik me nog voorzichtig uit. En toch…het iss echt zoveel rustiger en gezeliger in huis als het een beetje op orde is. En dingen gaan ook gemakkelijker als het wat is voorbereid en dingen gewoon op hun plek liggen. Ik heb nog veel te leren zullen we maar zeggen 😉

 3. Belinda

  Ik sluit me volledig bij je aan. Enneh, in het woordenboek sta ik gezellig naast je hoor! Mijn lief was een tijdje geleden het gezucht over ‘dat het nooit goed genoeg is’ een beetje beu, en heeft toen in de agenda alle taken die ik per dag doe genoteerd. Mijn agenda stond bomvol! Het is meer dat ik zelf geen waarde toeken aan bv stofzuigen. (het is niet een uitdagend, intelligent klusje waar je je tanden eens even fijn in kan zetten….)

 4. Iris Vank

  Ik heb een vriend die ook nogal rommelig is. Die combinatie is nou ook niet echt prettig, want resulteert in een keer in de (paar weken) week puinruimen. 😉 In mijn studententijd deed ik vrijwel niks in het huishouden en dat betekende afwassen als ik iets nodig had, haha. Inmiddels word ik toch wel erg blij van een opgeruimd huis. Dat lukt me dus af en toe. Maar wij hebben niet eens kinderen…

 5. PippiPander

  Haha ik dacht er gister nog over om zo’n pinterest plaatje in mijn keuken op te hangen: I love cleaning up messes I didn’t make… So I became a Mom!
  Ik ben ook niet zo huishoudelijk van aard maar heb het nooit een probleem gevonden. Mijn man houdt ook van een opgeruimd huis maar maakt er gelukkig nooit een probleem van maar kan het altijd wel waarderen als het netjes is en dat is dan weer fijn voor ons beiden! Ik begrijp zelf nooit waarom mensen alles strijken en elke week de ramen wassen. Zonde van mijn tijd denk ik dan! Nu ik kleine kinderen heb probeer ik wel wat georganiseerder te worden maar tot zeker hoogte. ’s avonds het speelgoed opruimen, de vloer even snel vegen en de vaat weg, dat vind ik al heel wat haha!

 6. Schone Vrouw

  🙂 heel herkenbaar. Wanneer heeft een huisvrouw nou eens vrij? Dat is mijn standaard kreet. En ik ga/ben druk op zoek naar een buitenhuisbaan – hopelijk loopt niet alles veel soepeler als ik niet de hele dag thuis ben ….

 7. Schone Vrouw

  PS: Knallende layout, lekker tegendraads tegen die Amerikaans ‘kerst’-layouts.

  PPS: ik ga een hele hoop minder bloggen (‘stoppen’ lukt misschien niet helemaal), wil je me weghalen bij de HSH-lijst? Bedankt voor je bezoekjes!

 8. barbara

  Hoi, via Mireille kwam ik op jouw site. Super om te lezen. Je hebt helemaal gelijk: wat is een “goede”huisvrouw? Gelukkig heb ik een man die waardeert wat ik wél doe. Ik hou niet van het huishouden en zal er nooit aan wennen ook. Maar ik wil ook helemaal geen “Bree van de Kamp”(desperate housewives) zijn! Die andere kwaliteiten zijn zoveel meer waard!

 9. Bibliss

  “Koningin van het Zwerfvuil” werd ik ooit genoemd…door mijn ex welteverstaan. En hij had gelijk…dat ben ik. Nu ben ik samen met de “Hertog van Kan Mij Het Schelen, Als Je Maar Gelukkig Bent”, een heel prettige combinatie. Ons huis is rommelig maar schoon(achtig). Ik werk 30 uur per week en heb daarnaast net als jij ook een behoorlijke management-praktijk aan huis. Ik vind het goed, sporten hoef ik niet….gelukkig gebruik ik genoeg energie gedurende de dag.
  Ik ben misschien geen goede huisvrouw…maar ik ben ZEKER een goede THUISvrouw. Heerlijk wanneer mensen zich thuis voelen in mijn rommelige huis!

 10. Marie

  100% gelijk! Hier gaan we allebei uit werken, maar doet het vriendje netjes de helft (en misschien wel meer) in het huishouden. Mijn moeder combineert een fulltime baan, het huishouden (zo goed als in haar eentje), 3 avonden per week de oma gezelschap houden en de honden uitlaten! Hoe ze het doet, weet ik niet, maar voor leuke dingen heeft ze vaak dan ook geen tijd…

 11. tineke

  helemaal mee eens… en nu jongste op scchool is vraagt iedereen je te helpen met een of andere activiteit… ‘want je hebt toch tijd zat”… tuurlijk..
  het meest frustreren is als wannneer ik heb gedweild en de kids komen thuis, je er al meteen niks meer van ziet…
  maar ach, verder ben ik een tevreden mens..

 12. Sigrid

  Misschien eens een weekje ruilen met manlief?
  Ik hou wel van een opgeruimd huis maar het lukt gewoon niet meer..maar als het weer eens netjes is, ben ik wel erg blij. Voor een uurtje ofzo 😉

 13. PVavymate

  community action corporation of south texas berkshire community action council north adams , positive feedback loop birth. bridges community center kenosha lyrica price lyrica price , positive quotes to end the day community pharmacy community bank gouverneur ny , berkshire community action council inc friends giving ideas? community definition used in a sentence followers zwift, culture vulture meaning community.bible church.
  positive affirmations quotes , community emergency response teams are an example of positive adjectives for daughter positive correlation finance.

 14. BFraurgelo

  microsoft office software free download drawing program website to buy Autocad software office password recovery software free download. photoshop cc 2020 software download free office software ios engeeeneringu#$sssaunnplus , office use software free download. free tax software 2020 canada, libreoffice software for mac sketchup 2020 software free download free antivirus software for pc 2020. basic office software programs 2020 software company, office ergonomics software free.

 15. Tblooronsqg

  pharmacie lafayette caen traitement apnee du sommeil where can i buy methotrexate without a prescription , pharmacie lafayette reims pharmacie leclerc nimes . pharmacie en ligne espagne levothyrox therapie de couple huy , horaire pharmacie trigona bourges pharmacie becker a monteux act therapy what is it pharmacie krief lafayette chartres . traitement lupus pharmacie ouverte orly , generique medicaments pharmacie en ligne clermont ferrand . therapie de couple besançon therapie cognitivo-comportementale clermont ferrand , pharmacie en ligne rennes therapie de couple laval pharmacie annecy rue sommeiller pharmacie bourges avenue francois mitterrand . traitement punaise de lit pharmacie de garde evreux , therapies list pharmacie argenteuil joliot curie . therapies for anxiety pharmacie journoud brest horaire , pharmacie auchan epinay sur seine pharmacie argenteuil horaires therapies non medicamenteuses pharmacie brest horaires .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.